Українська друга світова


День скорботи і вшанування пам’яті жертв війни  в Україні відзначається  22 червня. Та чи знаємо ми всю правду про  Другу світову?
Цього дня  у читальній залі центральної  бібліотеки для дорослих відбулася година пам’яті, в якій взяли участь представники органів виконавчої влади та місцевого самоврядування міста та району, організацій, установ та підприємств, військовослужбовці Збройних Сил України, ветерани Другої світової війни, громадськість.
76 років тому мало хто здогадувався, яким лихом для України обернеться війна Німеччини та СРСР. За деякими підрахунками, за роки війни близько семи мільйонів наших співвітчизників поповнили лави Червоної армії. Додому повернулося менше половини...
Всім тим, хто цікавиться подіями другої світової війни, історією та роллю України в них, бібліотекарі запропонували познайомитись з друкованими  виданнями, які було представлено на виставці «Українська друга світова» та запросили переглянути уривок з документального фільму «Рівень секретності 18».
«Це фільм який показує 18 фактів з історії Другої світової війни на території України, котрі приховувала радянська пропаганда. Більшість із цих фактів були особливо засекречені і не розсекречені повністю до теперішнього часу» - так стверджують автори фільму, серед яких і наш земляк, Іларіон Павлюк.
Міфи про війну колишню стали зброєю у війні теперішній. Кращі сини і доньки українського народу знову, зі зброєю в руках, захищають наші кордони, нашу свободу, наш власний демократичний вибір, наслідуючи приклад пращурів.
Вшановуючи пам’ять жертв другої світової війни в Україні було загадано і солдатів української армії - скадовчанина Віталія Бєлікова, антонівця Анатолія Олійника,  новомиколаївців  Сергія Гливого та Валерія Якущенка, які загинули на сході, захищаючи Україну, а отже кожного з нас.
По вершенню заходу всі пристуні взяли участь у панахиді за загиблими у Другій світовій війні ца церемонії покладання квітів до Обеліску воїнам-скадовчанам та  Пам’ятного  каменю  визволителям нашого міста – воїнам 88-го гвардійського стрілецького полку 33-ї гвардійської дивізії 4-го Українського фронту.
Наш священний обов’язок – навіки зберегти пам'ять про тих, хто відстояв перемогу в тій жахливій війні, тих, хто став жертвою смертельних жорен нацизму та двох тоталітарних режимів.





Коментарі

Популярні публікації