Чужої пам'яті не буває





З нагоди Дня пам’яті жертв геноциду кримськотатарського народу в читальній залі ЦБ для дорослих відбувся захід-реквієм.

Навесні 1944 р. радянська влада повернулась у Крим й відразу вдалася до масових репресій проти категорій населення, які виявили хоча б найменшу непокору сталінському режиму в період війни. 18 травня 1944 року стало днем жалоби в історії кримськотатарського народу: протягом доби десятки тисяч людей було вигнано з рідних домівок, посаджено у товарні вагони і відправлено на спецпоселення до Середньої Азії.  «Ворожим» оголосили цілий народ, хоча тисячі кримських татар брали активну участь у бойових діях, були відзначені високими нагородами СРСР, багато полягло на фронтах війни – за Батьківщину. Зведений план «операції переселення» передбачав, що кримських татар розмістять у 7 областях (55 районах) Узбекистану. Ешелони з Криму мали вирушити 20 травня, а на місця вивантаження – 43 станції – очікувалися до 10 червня 1944 року. Але завдяки «прискоренню» процес депортації кримських татар було проведено з 18 травня до 8 червня 1944 року. Це була подія, яка на довгі роки позбавила кримських татар батьківської землі, багатовікового коріння, обернулася трагедією для кількох поколінь, Загальна чисельність депортованих кримських татар, за різними джерелами, становить близько 200 тисяч.

За ініціативи начальника відділу культури, молоді та спорту Миронець О.В. було влаштовано телеміст із Генічеською РДА: першим заступником голови районної державної адміністрації Сищенко О.А. та заступником голови районної державної адміністрації Бекіровою Г.Р. Ольга Василівна висловила від імені всіх присутніх співчуття та слова підтримки до такої сумної дати, адже Гульнара Решатівна етнічно є представницею цього братнього народу. Присутні, затамувавши подих, слухали з перших вуст історію її родини та тяжкої долі в ті страшні часи.

Переглянули відтворені кримськотатарською сучасною молоддю відео-спогади своїх предків. Кров застигає в жилах, адже історія не вичерпувалась лише переселенням та ізоляцією народу. Насильницьке позбавлення житла, вилучення худоби, конфіскація майна та особистих речей з подальшою передачею до державних фондів, розпродажем, або розгарбуванням є цинічним злочином. Руйнація пам’яток культури багатьох поколінь кримських татар, нищення мусульманських цвинтарів, закриття мечетей, спалення татарських книг, журналів, газет, зміна татарських назв міст, селищ, сіл – все це мало місце в їхньому житті.

Бібліотекарі презентували прем’єру фільму Ахтема Сеітаблаєва «Чужа молитва», який вийде в широкий прокат 18 травня, саме в День памяті жертв геноциду кримськотатарського народу. Ця приголомшлива стрічка про кримську татарку Саіде Аріфову, яка під час Другої світової війни врятувала 88 єврейських дітей.

У читальній залі було презентовано книжково-ілюстраційну виставку «Чужої пам'яті не буває».


Коментарі

Популярні публікації