Є межа у печалі, але тривога не має межі

26 квітня 2017 року у читальній залі КЗ «Скадовської ЦБС» з метою небайдужості до минулого і майбутнього своєї держави,  до загальнонародного болю як особистого, почуття любові до людини, землі, відбулася тематична зустріч  «День «Ч». Зона поза часом» приурочена до 31- річниці трагедії ЧАЕС.
На заході були присутні ліквідатори та очевидці аварії на ЧАЕС, переселенці, представники влади, громадських організацій , мешканці міста та району.
Представники  органів державної влади, місцевого самоврядування та громадських організацій щирими словами вдячності, урочистими грамотами, подяками та грошовими преміями вшанували безкорисних приборкувачів руйнівного, смертоносного чорнобильського "мирного" атома.  Серед нагороджених ліквідатори,  шо проживають на території нашого району – Мята Борис Іванович, Набока Микола Павлович, Романюк Олександр Петрович, Бешенцев Сергей Леонтійович, Красаєв Сергій Іванович, Ракша Віктор Володимирович, Сковронок Лідія Єгорівна, Балашова Галина Володимирівна.





Згадали і тих, кого вже немає серед живих, віддавши їм данину пам’яті хвилиною мовчання, та поклавши квіти  до Пам’ятника «Подвигу героям на ЧАЄС», який було встановлено на Алеї Слави у 2011 році.


Бібліотекарі ознайомили присутніх з інтернет-ресурсом  Національного музею "Чорнобиль", більш детально зупинившись на інформаційно-пошуковій системі "Книга пам’яті учасників ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС". Перегортаючи її сторінки можна відшукати імена своїх батьків, дідів, братів, сестер дізнатись в яких подіях брали участь, та як держава оцінила їх вклад у перемогу над радіацією.  Є у цьому переліку й ім’я Григорія Олександровича Яровенка, голови районної організації "Союз Чорнобиль України", який поділився з присутніми своїми враженнями від пережитого: "Радіацію не відчуваєш на смак, на дотик, навіть поглядом неможливо окинути… Щороку 26 квітня після опівночі розливаються тривожні удари дзвону, що встановлений в діючому храмі у зоні відчуження. Дзвін лунає стільки ж разів, скільки років минуло від часу Чорнобильської катастрофи. Цього року він вдарить вже 31раз… Рівно стільки ж років минуло з того часу, коли йшла битва незахищених людей із радіацією, яка не завершилась й по сьогоднішній день. Дні самопожертви, дні страху, які вразили весь світ. 31 рік, як «мирний атом» завдає непоправної шкоди здоров’ю людей не тільки в Україні. 31 рік живуть між життям і смертю ліквідатори наслідків аварії на ЧАЕС багато з них наші земляки  яким в край потрібна наша підтримка, тож не залишаймося байдужими до цієї трагедії".




Українці без перебільшення – чи не найталановитіша нація, яка навіть у важкі часи теплим словом своїм, чи піснею підтримувала віру та надію в майбутнє. Виступ з музичними композиціями представників комунального закладу "Скадовська дитяча школа мистецтв" надзвичайно зворушив всіх присутніх.



Проходять роки після аварії на ЧАЕС. А біль не вщухає, тривога не покидає людей. Ще довго ми будемо відчувати на собі  наслідки трагедії, ще довго чутимемо її дзвони. Вони лунатимуть за тими, кого вже немає, кого не стане завтра, хто заплатив за чиюсь помилку своїм здоров’ям, життям. Доземно схиляємося в подяці перед ліквідаторами цієї страшної аварії.

Коментарі

Популярні публікації