Пам'ять, що об’єднує



Кажуть, що минуле не належить нікому зокрема. Воно надбання нинішніх і майбутніх поколінь, бо саме вони повинні винести з нього всі найсерйозніші уроки, щоб подібні людські трагедії не повторилися. Ніде і ніколи!
27 січня - це Міжнародний день пам'яті жертв Голокосту.
29 січня - День пам’яті героїв Крут. 


Саме цим датам була присвячена інформаційна година «Пам'ять, яка об’єднує». Зустріч відбулась у читальній залі КЗ «Скадовська ЦБС», на яку віддати шану невинно убієнним та загиблим  завітали керівництво району та міста, учні шкіл, представники бюджетних установ, працівники закладів культури.
У своїй промові голова районної державної адміністрації Віктор Турик наголосив: «Мир і злагода — це головне, що нам потрібно сьогодні, ми з надією дивимося в майбутнє і віримо в нашу державу. Пам'ять про трагічні уроки історії – Голокост єврейського народу та бій під Крутами - це нагадування наступним поколінням про велику ціну, яку ми заплатили за власну державність, і про незламність українського бойового духу».


Відеохроніка масових знищень євреїв в Бабиному Яру приголомшила присутніх масштабом подій. Це один із найстрашніших масових злочинів Другої світової війни. Бабин Яр став могилою десятків тисяч євреїв, а також українських військовополонених, циган та інших громадян. Було зачитано свідчення очевидців та представлено книжкову-ілюстративну виставку «Опалені душі й серця».
Дуже вразив гостей огляд трагічних подій бою під Крутами.  29 січня 1918 року на підступах до Києва, під станцією Крути, кипів пекельний бій. Більше 300 українських студентів та гімназистів виступили проти  4 тисяч більшовиків. «Понад все вони любили свій коханий край», – писав Павло Тичина. А особливо вражає те, що на таку абсолютну пожертву йдуть молоді люди, які тільки розпочали свій життєвий шлях. Саме ця героїчна й водночас трагічна подія знаменувала початок нової епохи національного пробудження українців, усвідомлення нашого права жити на власній землі та святого обов’язку – боронити її.
Присутні схилили голови у хвилині мовчання. Захід завершився покладанням квітів до меморіального комплексу в місцевості Цукур.

Коментарі

Популярні публікації