Чорнобиль – скорбота пам’яті людської.

 
 Серед усіх трагедій, які пережило людство, Чорнобильська катастрофа не має аналогів за масштабами рукотворного забруднення екологічної сфери, негативного впливу на здоров’я, психіку людей, їх соціальні, економічні і побутові умови життя. Ядерного удару зазнавали все нові території, небезпека радіоактивного ураження загрожувала масам людей, усьому живому. Трагедія Чорнобиля сколихнула світ, викликала до життя хвилю милосердя, бажання мільйонів людей допомогти перебороти спільну біду.

26 квітня 2016 року у читальній залі КЗ «Скадовська ЦБС» відбувся захід «Чорнобиль – скорбота пам’яті людської» приурочений до 30- річниці трагедії, який підготували спільними зусиллями всі підрозділи відділу культури, молоді та спорту.  До участі в ньому долучилися усі  заклади та установи міста, учні СНВК «Академічна гімназія», ЗОШ №2 та №3 І-ІІІ ступеню, ліквідатори та очевидці аварії на ЧАЕС та почесні гості.

У своїй промові голова районної державної адміністрації Віктор Ананійович Турик наголосив: «Драматизм Чорнобильської катастрофи не піддається ніякому виміру. Щоб наша держава жила, багатьом її патріотам довелося пожертвувати своїм життям. Особливо вражає, коли на таку абсолютну пожертву йдуть молоді люди, які  тільки розпочали свій життєвий шлях». Привітав квітами ліквідаторів - жителів м. Скадовська: Зикова Г.І., Лук’яненко М.О., Максменко М.Л., Рядинського В.М., Щербину Г.В.

Голова Скадовської  районної ради О.Ф. Старенький у своєму виступі словами вдячності  згадав усіх, хто причетний до ліквідації аварії на ЧАЕС: «Адже ці люди стали не тільки свідками, а героями, зробивши вибір ціною власного здоров’я, а більшість із них, навіть ціною власного життя, заради життя усіх нас. За значимістю ці дії, невеликої за кількістю мужніх людей, не мають собі рівних у людській історії. Ми схиляємо свої голови перед усіма, кого сьогодні вже немає з нами.»
Екскурсовод краєзнавчого  музею, Перкевич Лілія Миколаївна, розкрила історичні факти, які спричинили  виникнення страшної катастрофи. Створений Альоною Василівною Манько документальний фільм, на основі особистих архівних фотоматеріалів  вразив присутніх своєю катастрофічністю, масштабами та глибиною надприродності, якої не знало людство, і навіть не могло здогадуватись про цю невидиму смертельну небезпеку. Доповнили захід зворушливі вірші про Чорнобиль, які в цей день читали учні  7-В класу ЗОШ №3 І-ІІІ ступенів. Працівники закладів відділу культури підготували виступи, які збентежили усіх присутніх. 

Надзвичайно захоплюючою стала для усіх учасників заходу розповідь очевидця цієї трагедії Григорія Олександровича Яровенка - ліквідатора аварії на Чорнобильській АЕС. Він описав свої враження, почуття і відчуття, які йому довелось пережити, фактично з перших годин катастрофи. 






У знак  пошани та подяки за безцінний героїзм учасники заходу вшанували пам'ять загиблих  хвилиною мовчання та покладанням квітів до пам’ятного знаку жертвам Чорнобильської трагедії.








Про наслідки аварії для усього живого в екологічному значенні розповіла присутнім Ірина Бартчук - голова Скадовського екологічного осередку «ВЕЛ», і наголосила, що небезпека радіоактивного ураження та наслідки екологічної катастрофи та радіаційного забруднення – це нагальна проблема сьогодення, вирішувати яку маємо ми всі і зараз, а саме посадити молоді саджанці дерев. Ірина Дмитрівна символічно передала громаді 30 молоденьких дубків. Усі присутні підтримали пропозицію та з задоволенням приєднались до акції «Посади дерево»  біля Будинку культури ім. Шевченка. Ці насадження у майбутньому будуть радувати своєю красою мешканців та гостей міста.


Коментарі

Популярні публікації