Злочин без строку давності…



Голодні… Замордовані… Морально зламані та фізично ослаблені. А в очах біль втрати, сум та розчарування. Такими ми уявляємо собі тих, хто пережив безкінечні тортури, знущання та фашистський режим у концтаборах під час другої світової війни. Із часом все забувається. Біль вщухає. Проте не дають спокою спогади, які щоночі приходять уві сні страшними кошмарами. А ще іноді нагадують про себе травми отримані під час ув’язнення. Для декого німецькі концтабори – це могили родичів, для інших – найстрашніше жахіття молодості, а для молодшого покоління – це історія, яку вони вивчають в школах та інститутах. Проте для тих, хто побував там, кожен із таких таборів – це мертва земля, окроплена кров’ю та слізьми друзів, рідних, коханих.
11 квітня у читальній залі КЗ «Скадовська ЦБС» відбулася година-вшанування з нагоди Міжнародного дня звільнення в’язнів фашистських концтаборів.  До бібліотеки віддати данину пам’яті завітали учні СНВК «Академічна гімназія»,  представники бюджетних установ,  працівники закладів культури,  керівництво району та міста.
 У своїй промові голова районної державної адміністрації Віктор Ананійович Турик наголосив : «Ми пишаємось  тим,  що пам’ятний день 11 квітня вся Україна відзначає на державному рівні. Скільки українців було вбито та замордовано у концтаборах достеменно не відомо, однак пам’ять про них житиме в розповідях та переказах очевидців, у історіях, які передаватимуться від батька до сина, від матері до доньки, у книгах та  фотокартках, у кожній, запаленій на знак пошани в пам’ятний день, свічці чи лампадці.»

Увазі присутніх було представлено відео про одні з найжахливіших концентраційних таборів нацистської Німеччини  «Майданик» та «Бухенвальд». Це місця, де передчасно довелося подорослішати дітям та постаріти тисячам чоловіків і жінок, незалежно від національності, соціального статусу та віросповідання. Ці страшні і болючі спомини, змушують колишніх в’язнів розповідати пережите, адже, можливо, саме завдяки цим подіям та фактам прийдешні покоління матимуть можливість зрозуміти як, де,в яких умовах та за яких обставин позбулися життя тисячі українців. На заході була присутня Галина Назарівна Тимошенко,  учасник бойових дій, яка була в концтаборі з 1943-1945 рр. 


 






КЗ «Школа мистецтв» представила свої виступи, які збентежили усіх присутніх. Великий інтерес викликала виставка-інсталяція «Опалені душі й серця», на якій були представлені матеріали про ті страшні події, художні твори та фотографії.












Захід завершився урочистим покладанням квітів до пам’ятного знаку розстріляним скадовчанам у місцевості Цукур.


Коментарі

Популярні публікації