Вивчаємо ЕСМаР – швидко, якісно, зручно!




7 жовтня у читальній залі центральної бібліотеки для дорослих пройшов тренінг «ЕСМаР. Електронна система моніторингу базової мережі публічних бібліотек України», над якою програма «Бібліоміст» спільно з Міністерством культури України та Національною парламентською бібліотекою України активно працювали вже декілька років. Учасникам заходу, працівниками комунального закладу «Скадовська ЦБС» презентувала систему  завідувач науково-методичним відділом ХОУНБ ім. Гончара Т. Сватула.
Тетяна Леонідівна майстерно розповіла колегам про «ЕСМаР» наголосивши, що Міністерство культури України є першою урядовою інституцією, що буде використовувати он-лайн систему звітності для підзвітних організацій.
Зокрема, ЕСМаР використовуватиметься українськими публічними бібліотеками. Це, сподіваємось, надасть змогу ухвалювати ефективні управлінські рішення, спираючись на якісні дані, а оперативна інформація, зібрана через систему, допоможе урядовим структурам й іншим партнерам визначити пріоритетні напрямки розвитку галузі та забезпечити життєздатність бібліотечної системи.
Приємно те, що «ЕСМаР» не просто електрона версія форми 6-НК. Міністерство культури України працює над оновленням системи звітності публічних бібліотек. То ж до  “ЕСМаР” включено нові показники. Це саме ті індикатори, які відображають сучасні функціїї бібліотек: курси з комп’ютерної грамотності, вільний доступ до інтернету, просування сучасних бібліотечних послуг серед громади, тощо.
Під час тренінгу бібліотекарі навчились: переглядати статистику подану бібліотеками; повертати на редагування звіти відповідальним особам; консолідувати статистику за допомогою фільтрів; експортувати дані звітів бібліотек в Excel для більш глибинного аналізу; розсилати масові повідомлення на електронну пошту; створювати та редагувати дані користувача; автоматично створювати звіт за встановленою формою.
Попереду, навчання для працівників 15 сільських та 1 селищної бібліотеки району. Тільки на цей раз, про тонкощі електронної звітності колегам розповідатимуть вже фахівці центральної книгозбірні, яка є не просто адміністративним, а ще й організаційно-методичним центром для бібліотек своєї ЦБС, сільських та селищної бібліотек району.

Коментарі

Популярні публікації