«Славетні українці-наші земляки!»



Україна багата на самобутніх, талановитих  людей, що жили і живуть не для себе, а для інших. Їх вирізняє бажання  і натхнення реалізувати себе для  звеличення рідної землі, своєї держави і народу. Ці люди різняться за віком, професіями, життєвим досвідом, проте їх об’єднує одне: всі вони  патріоти своєї землі і своєї справи. Завдяки їм про Україну знають далеко за її межами, тож і ми маємо знати і шанувати своїх славетних краян. Саме цій темі був присвячений інформ-дайджест «Галерея видатних постатей Херсонщини «Славетні українці—наші земляки», який відбувся у читальній залі центральної бібліотеки для дорослих 28 листопада.


На захід були запрошені дев’ятикласники загальноосвітньої школи №3, а також  члени клубу «Літературна вітальня». Для гостей бібліотекарі підготували цікаву та пізнавальну програму про відомих українців, які є вихідцями з Херсонщини, і  своєю наполегливою працею прославили себе і свій рідний край на весь світ. Масштабна презентація і змістовні розповіді працівників книгозбірні неабияк зацікавили присутніх, адже серед митців, що Херсонщина подарувала світові,--архітектори і художники, композитори і музиканти, велика плеяда акторів і кінорежисерів. Дізнатись про тернистий шлях до визнання художників Олексія Шовкуненка та Миколи Скадовського, уславлених акторів та режисерів Миколи Гринька, Євгена Матвеєва,  «оскароносця» Сергія Бондарчука, Володимира Бортка, Сергія Гармаша і Георгія Делієва, відкрити для себе секрет успіху видатних спортсменів Лариси Латиніної (однієї з найбільш титулованих спортсменок планети!)  та Олександра Береша, знаних представників шоубізнесу   Ігоря Кондратюка, Макса Барських , Аліси Тарабарової  і багатьох інших—ось яку можливість отримали гості в ході зустрічі. А той факт, що серед присутніх були представники двох поколінь, дав можливість наочно продемонструвати, що господарем своєї долі є тільки сама людина. Це переконливо довели і незабутні вірші Василя Симоненка «Ти знаєш, що ти Людина?» та Ліни Костенко «Крила», які прозвучали у супроводі відеоряду.


А далі мова зайшла про те, що і в нашому місті є багато талановитих, порядних, працьовитих людей. І видатна людина не тільки та, що уславилася на весь світ. Фотогалерея знаних скадовчан, представлена організаторами, дуже переконливо це довела. Усі присутні, звичайно ж, упізнали  літератора і краєзнавця  Георгія Крюкова, поетес Ларису Ковалюк та Лесю Височанську, вчителів-ветеранів Надію Золотухіну та Людмилу Іванову, молодих, але вже добре відомих на  Скадовщині   Тетяну Підгородецьку, Олега Лиховида та інших. Нашим  юним гостям було дуже цікаво побачити знайомі обличчя, дізнатись про  здобутки цих людей та почути напутнє слово від них на порозі самостійного життя.  


 Бібліотекарі ознайомили присутніх із книжково-ілюстративною виставкою, на якій були представлені видання авторів Скадовщини з їх дарчими підписами. Наостанок гостям було презентовано третю збірку віршів скадовської поетеси Лариси Ковалюк, яка носить назву «Вірю в Україну» і була видана нашою бібліотекою.
         «Найцінніший скарб землі - люди, які зберегли в серцях незламність українського духу, рідну мову, віру, традиції, працелюбність. Ми маємо знати своїх уславлених земляків, які своєю працею, своїм талантом прагнуть розбудити в нас почуття людської та національної гідності і гордості. Шануймо їх, вони варті цього, бо люблять Україну, свій народ і свою маленьку батьківщину, славну Херсонщину»,- дякуючи бібліотекарям за змістовний захід, зазначила класний керівник 9-Б класу ЗОШ №3 Надія Коляденко.

Коментарі

Популярні публікації