Пам’яті видатного словотворця


«Минуть десятиліття…Століття мине…А книги Великого Українця Павла Загребельного будуть читатись читатись і перечитуватись. Бо це  слово, що стоїть на стороні нації».
                                                                                                                                         Ольга Унгурян

25 серпня 2014 року ми могли б відзначати 90-річчя від дня народження Павла Загребельного. Ця дата – ще один привід згадати цього чи не найяскравішого сучасного українського прозаїка.
Наша бібліотека підготувала до цієї події вечір – портрет «Павло Загребельний – письменник, мислитель, громадянин». На заході були присутні члени клубу «Літературної вітальня». Бібліотекарі підготували для запрошених цікаву та пізнавальну розповідь про нашого видатного письменника, адже він був дуже неординарною, освіченою  людиною. Любив книгу, міг цитувати напам’ять безліч цитат. Емоційний, не байдужий до оточуючих, гострий на слово, він  був людиною обдарованою та різнобічною. Коли писав «Роксолану», цікавився історією Туреччини і ретельно її вивчав. З ранку до вечора писав на машинці скрізь, навіть на лавці у дворі. Література для нього була святістю. Дуже цікавою була інформація про відпочинок письменника у нашому рідному місті. Адже немало літературного матеріалу було написано саме  в той період. Вся зустріч супроводжувалась відеорядом та слайд – презентаціями, що ілюструють факти з біографії письменника  та інформацію про найбільш відомі художні фільми за сценаріями Павла Загребельного.

Майстер слова, письменник від Бога, він пішов в обійми вічності, а нам залишається пам’ять про його слово, яке притягувало, немов магніт, наповнювало хвилюванням душу, бентежило, гріло, надихало. Воно не зів’яне, не пропаде, не згине, не забудеться. Бо це слово загартоване серцем читачів. Мудрість його, доброта, сяйво душі, нетлінний розум, не згаслий дух – серед нас!

Коментарі

Популярні публікації