Хрещення Русі – набуття історії


28 липня, у день величного християнського свята Рівноапостольного Князя Володимира, ми відзначаємо День хрещення Київської Русі-України. Свято, яке духовно об'єднало українців, живить нашу віру у мир та добро на землі.

Саме напередодні цієї знаменної дати –1026-ї річниці хрещення  Київської Русі-України – працівники Скадовської центральної бібліотеки  завітали до санаторію для дітей з батьками «Скадовськ». В ході історичної презентації-довідки «Християнство-основа європейської цивілізації» бібліотекарі мали на меті розширити світогляд людей, розповівши про здобутки християнства, що породили нову цивілізацію.
 

На свято була запрошена вчитель християнської етики Скадовської ЗОШ №3 та релігієзнавець  Ангеліна Кухарчук, яка  цікаво і доступно розповіла присутнім про історію хрещення Київської Русі, про князя Володимира – хрестителя нашої України. За його державні діла, за його заслуги в прийнятті та поширенні християнства  історія назвала  його Великим. Церква зарахувала його до сану Святих і рівноапостольних мужів церкви Христової, а вдячний народ  назвав “Красним Сонечком” за його добрі діла і любов до народу.   

Також  відпочиваючі мали змогу ознайомитися з церковною та історичною літературою, художніми творами, присвяченими історії християнства. На книжково-ілюстративній виставці «Дорога до Храму»  були представлені книги з історії Київської Русі, з історії релігійної думки на Україні, з православної культури та православної етики. Відпочиваючі мали можливість ознайомитися з літературою  про  історію храмового будівництва в Україні, з архітектурно-мистецькими особливостями храмових споруд  різних історичних періодів. Окремо бібліотекарі зупинились на знаковому творі українського письменника Семена Скляренка – історичному романі «Володимир», в якому висвітлено державну діяльність Великого князя і дуже переконливо виписані сцени прийняття слов’янами християнської віри.

Батьки і діти  дізналися багато нового про значення віри в житті людини, історію християнства, про діяння Ісуса Хреста. Діти із задоволенням висловлювали свою думку, відповідали на питання. А ще гості Скадовська з усіх куточків України  мали змогу переглянути пізнавальні відеоролики про Святе Таїнство Хрещення.

Лейтмотивом зустрічі стала думка, яку висловила Марія, гостя з Миколаєва та історик за фахом: «Християнство  зіграло виняткову роль в історії нашої держави, житті суспільства, розвитку його культури, духовності та моралі. Сьогодні це свято об’єднує нас навколо справжньої духовної радості та національної ідеї. Воно є важливим етапом очищення суспільства й поваги до вічних цінностей нашої історії».

Коментарі

Популярні публікації