Херсонщина уславлена моя!

Визначну дату відзначали 30 березня  жителі нашого краю 70-річчя утворення Херсонської області. Багата Херсонщина видатними людьми, а її історія надзвичайно захоплююча та щедра на знакові події
3 квітня у читальній залі центральної бібліотеки для дорослих зібрались члени клубів «Літературна вітальня» та «Надвечір’я», а також молодь міста. Їхній увазі була представлена історико - краєзнавча  медіа-подорож «Херсонщина —перлина таврійського краю». Епіграфом заходу стали символічні віршовані рядки херсонського поета,співця таврійського краю Миколи Братана:
Південна краса України,
Смаглява моя сторона.
Земля, до якої ми линем,
У цілому світі одна!


Бібліотекарі закладу, які були ведучими, розпочали свій святковий виступ. Перед присутніми ожили сторінки славної історії нашого степового краю. Адже Херсонщина – це унікальний край, що омивається чотирма морями: загадковим Чорним морем, чистим Азовським морем, водами великого Каховського водосховища та хвилями Сиваша.
Одним із важливих моментів заходу була презентація книжково-ілюстративної виставки «Херсонщина уславлена моя: 70-річний шлях досягнень та перспектив», література якої докладно висвітлює найважливіші історичні моменти становлення області та її сучасність.


З великою цікавістю присутні переглянули відеоролик та слайд-презентацію  «Херсонщина, люба моя ти перлина», завдяки якій змогли поглибити свої знання про історію, географічне положення, архітектурні пам’ятки та природну скарбницю нашої області.
Дуже доречним був виступ вчителя загальноосвітньої школи №3 Білоус Лори Сергіївни, яка будучи істориком-професіоналом змогла у цікавій та пізнавальній формі розповісти про історію утворення нашої області,  видатні пам’ятки минулого та її сьогодення.
У підготовленій відеоінформації вона значну увагу приділила геральдиці, а саме головним символам – гербу, який відображає не лише історію, а й особливості традицій області, та прапору Херсонщини.




Наприкінці зустрічі увазі читачів було представлено віртуальну екскурсію під назвою «Сім чудес Херсонщини» про  найкрасивіші місця, якими дійсно пишається наш мальовничий край.  Але справжнім скарбом, як зазначили ведучі, є люди, які залишили свій слід в історії області, прикрашали її літопис своїми здобутками  і сьогодні своєю працею творять її сьогодення і закладають основи її майбутнього. Розповідь про видатних херсонців супроводжувалась інформативним відеорядом.  
Можливість висловити  свої враження мали змогу усі присутні на заході. Найбільш активними  були  краєзнавець, історик Коваль Лариса Дмитрівна та активна читачка Черній Міра Всеволодівна. Було також дуже багато бажаючих прочитати свої вірші, присвячені рідній землі, серед них і місцева поетеса Ковалюк Лариса Василівна.
Захід завершився, але, як зазначив учень загальноосвітньої школи №2 Олександр Стапчинський, він ще надовго залишиться в пам’яті. «Для мене на цій зустрічі було так багато цікавої, пізнавальної інформації, що захотілось поділитись нею з друзями, яких не було поряд. Планую дізнатись ще більше про наших земляків, які стали відомими на весь світ», - сказав хлопець.


Безперечно, 70-річний ювілей Херсонщини – подія всеукраїнського масштабу, адже наш край відіграє особливу роль у соціальному та економічному розвитку України. Вона має потужний інвестиційний потенціал, здавна славиться своїми багатими історичними і культурними традиціями, видатними особистостями, які зробили неоціненний внесок для розбудови регіону та піднесення української державності.

Коментарі

Популярні публікації