День Соборності у бібліотеці


День  22 січня 1919 року ввійшов до національного календаря як велике державне свято – День Соборності України. Саме тоді на площі перед Софією Київською відбулася подія, про яку мріяли багато поколінь українських патріотів: на волелюбному зібранні було урочисто проголошено злуку Української Народної Республіки і Західноукраїнської Народної Республіки.
Саме цій знаменній події було присвячене інформ-ревю  «Шлях до Соборності та свободи», яке пройшло у нашій бібліотеці 22 січня. Прологом до нього стали слова великого українського класика Олеся Гончара: «Бережіть собори душ наших!».



Бібліотекарі підготували цікаву та пізнавальну історико-літературну виставку «Соборність України: від ідеї до сьогодення», яка висвітлювала цю історичну подію.
На свято завітали учні та молодь міста. Увазі присутніх була представлена інформ – презентація «Цілісність рідної землі та народу». Вона акцентувала увагу молоді на історичних фактах, що передували злуці, та об’єднавчому русі, який наприкінці 1918 – початку 1919 року охопив майже всю Україну. Також самі школярі підготували коротку літературно-художню розповідь про перше святкування об’єднання Української Народної Республіки і Західноукраїнської Народної Республіки у незалежній Україні 1990 року, коли відбулась масштабна акція  - було організовано живий ланцюг між Києвом і Львовом як символом духовної єдності людей. А також згадали доленосні слова, проголошені у далекому 1919 році: «Віднині зливаються в одно віхами відділені одна від одної частини України – Галичина, Буковина, Закарпаття і Придніпрянська Україна – в одну Велику Україну. Віднині, український народ, звільнений могутнім поривом своїх власних сил, має змогу об’єднати своїх синів для створення нероздільної незалежної Української Держави на добро і щастя українського народу». Ця пізнавальна історична інформація викликала у присутніх почуття радості і гордості за свій народ, який вперше за 600 років зробив серйозний крок до об’єднання більшості етнічних українських земель в єдину державу.


Об’єднавча акція 1919 року залишила глибинний cлід в історичній пам’яті українців, а тому соборність українського духу назавжди залишиться в серцях та помислах кожного з нас.    

Коментарі

Популярні публікації