"Не маємо права забути"


Кожного року наприкінці листопада наш народ вшановує пам'ять жертв Голодомору 1932-1933 років. Це трагічна сторінка в історії українського народу, яку ми не маємо права забути.
23 листопада в читальній залі центральної бібліотеки для дорослих відбувся урок-реквієм, присвячений вшануванню усіх, хто загинув у страшні дні чорного лихоліття. Його підготували та провели працівники комунального закладу “Скадовська централізована бібліотечна система” за участі старшокласників спортивної школи. Перед молодими слухачами виступила вчитель історії Коваль Лариса Дмитрівна. Вона нагадала про передумови виникнення голодомору, про замовчування цієї трагічної події протягом багатьох років та про те, які уроки повинно винести суспільство з минулого і подбати, щоб подібні трагедії ніколи не повторилися.


У читальній залі бібліотеки було розгорнуто виставку-пам'ять “Голгофа голодної смерті”, де експонувалася вся література про Голодомор, яка на сьогоднішній день наявна у фондах ЦБС, в тому числі книга “Голодомор 1932-33 р. на території Скадовського району”. Бібліографічний огляд літератури Скадовської ЦБС провела Храмцовська Т.А. - провідний бібліотекар.
В урочистій і скорботній тиші лунали спогади очевидців, що їх навіки збережено у “Книзі пам'яті”, упорядкованій скадовськими краєзнавцями.
Схиляючись перед пам'яттю жертв голодомору, учасники уроку-реквієму запалили свічі та вшанували полеглих хвилиною мовчання.

Красою поетичного рядка відгукнулась про народну трагедію скадовчанка Лариса Ковалюк. 
Наостанок ветеран праці Шахмін Філіп Іванович, звертаючись до присутніх, зазначив: “Вшанувати пам’ять невинних жертв – це той мінімум, який ми, сучасні українці, маємо зробити не стільки для мільйонів загиблих, а, скоріше, задля наших дітей, які повинні завжди пам’ ятати про ті страшні часи й робити все, щоб подібне ніколи не повторилося”.


Коментарі

Популярні публікації